top of page

Congo Calling


“I'm goin' back to the South I’m goin’ back, back, back, back Where my roots ain't watered down Growin', growin' like a Baobab tree” Of life on fertile ground, ancestors put me on game”

Zingt Beyoncé de eerste zinnen vol lof in ‘Black Parade’ door mijn koptelefoon.

En zij is niet de enige die fier is, want dit jaar is het zover: ik ga naar Congo.

“Ah je gaat terug?”, “Back to the Motherland?” Terug naar de roots.” hoor ik je vragen.

Ja en neen. Want ik ben nog nooit geweest. Ik ben hier geboren en opgegroeid zoals ik fijntjes opmerkte in mijn eerste blogpost op de vraag van waar ik ’echt’ kom.

Maar Congo is het land van mijn voorouders maar ook een ‘ver-van-mijn-bedshow’.

Ik ben voornamelijk opgegroeid in een dominante witte omgeving, ik spreek geen Lingala en ik heb nooit een voet gezet in Congo. Waardoor ik me jarenlang een buitenbeentje heb gevoeld in Afrikaanse settings.


Mijn Congolese identiteit werd tijdens het opgroeien vaak in vraag gesteld. Daardoor ontwikkelde ik een haat-liefde verhouding met het land dat zoveel zelftwijfel teweegbracht.

Het was alsof ik in een ongezonde relatie vast zat waar mijn ‘moeder/vaderlandsliefde’ keer op keer op de proef werd gesteld. Bij momenten verloor ik mezelf in de relatie, hopend op een goedkeuring die uitbleef. Afgewisseld door periodes van volledige desinteresse.


Maar hoewel mijn relatie met Congo moeilijk te vatten is, is het ook logisch.

En onvermijdelijk besef ik na 37 jaar.

Congo maakt deel uit van mij en het is nooit anders geweest. Weliswaar niet in de hoedanigheid die ik voor ogen had. Want ik dacht -naïef genoeg- dat er één correcte manier was van ‘Congolees’ zijn door de denkbeeldige hokjes af te vinken. Maar zoals Congo rijk aan grondstoffen en cultuur is en een veelzijdige geschiedenis kent, ben ík dat ook.

Dus met mijn reis naar the Motherland in het vooruitzicht, zing ik met volle borst mee met Queen B:

“Motherland, motherland drip on me, hey, hey, hey
I can't forget my history, it's her story”


1 Comment


Wat leuk voor jou..je zal gaan houden van je vaderland christelle...je t aime bisous

Like
bottom of page